Schiermonnikoog

Schiermonnikoog

Schiermonnikoog heeft slechts 930 inwoners en daarmee is het de kleinste gemeente van Nederland. Het is een rustig eiland met slechts 1 dorpje. De rest van het eiland wordt ingenomen door het Nationaal Park Schiermonnikoog.
Op het eiland kun je prachtige wandelingen maken en fijn fietsen. Maak een strandwandeling en geniet van de zilte zeelucht! Aan het einde van de dag kun je genieten van een heerlijk diner in een van de gezellige restaurantjes. Tussendoor kun je opwarmen in een van de cafeetjes met een warme chocolademelk. Wat een fijn vooruitzicht!

Schiermonnikoog was in de Middeleeuwen een uithof van het cisterciënzerklooster Claercamp uit Rinsumageest bij Dokkum, één van de kloosters in Friesland. De monniken van het klooster droegen grijze pijen. Zo ontstond de naam: schier betekent grijs, en oog is etymologisch hetzelfde als ei in eiland. Ter herinnering aan de monniken werd in het dorp een standbeeld van een monnik geplaatst: De Schiere Monnik.

In 1440 wordt Schiermonnikoog voor het eerst genoemd. Omdat Friesland in 1580 protestants werd, hoorde Schiermonnikoog vanaf nu bij Heerlijkheid Friesland. In 1683 moest Schiermonnikoog verkocht worden, omdat Friesland te weinig geld had. Tussen 1640 en 1859 was Schiermonnikoog eigendom van de familie Stachouwer. Hierna kwam Schiermonnikoog in bezit van John Eric Banck. Hij liet onder meer een dijk aanleggen op het eiland. In 1893 verkocht hij het eiland aan de familie Von Bernstorff. In 1939 erfde graaf Bechtold Eugen von Bernstorff het eiland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Schiermonnikoog als seinpost gebruikt door de Duitsers. Op 11 juni 1945 werd Schiermonnikoog bevrijd door de Canadezen. Sindsdien is Schiermonnikoog eigendom van de Nederlandse staat en werd Schiermonnikoog een gemeente.

Wat een heerlijk huis en wat een heerlijke plek! Wij hebben genoten van het strand, vliegeren, fietsen, zon & luwte op het terras, het uitzicht op de vuurtoren, blo-karten in de wind, boeken en Duckies lezen. Dank !!

Wat een heerlijk huis! We hebben een heerlijke maar wel koude week op Schier gehad; het was altijd fijn om terug te komen in het warme Dubbel Rif, na een wandeling, of fietstocht. En wat een fijne uitgebreide keuken!

Wat was het weer heerlijk om in ‘Dubbel Rif’ te zijn. Wat hebben jullie prachtig verbouwd! Hulde voor de vakmensen. Opvallend netjes afgewerkt.

We hebben genoten van de prachtige luchten, wind, zon, zee, de Marlijn, wandelen.

Kortom: heerlijk Schier!!